035-6858812
Stephensonlaan 38 - 1222 NX Hilversum
info@spiertandprothetiek.nl

Mogelijkheden

Prothese


Als u geen natuurlijke tanden en kiezen meer in de mond heeft, ofwel tandeloos bent, dan zijn er afhankelijk van uw mondsituatie en wensen verschillende mogelijkheden. Maak vrijblijvend een afspraak wanneer u benieuwd bent naar de mogelijkheden voor uw mond.
 
 

‘Immediaat prothese’ het eerste kunstgebit

Wanneer uw eigen tanden en kiezen te slecht worden of ze niet meer vast blijven staan in uw mond kan er besloten worden een kunstgebit te maken. Dit allereerste gebit wordt wel de ‘immediaat prothese’ genoemd. Dat houdt in dat er een kunstgebit gemaakt wordt terwijl u nog eigen tanden en kiezen in de mond heeft. Hierbij is de pasvorm minder nauwkeurig, we weten namelijk nooit precies hoe uw kaak eruit ziet na het trekken. Ook kan het niet gepast worden als de eigen tanden er nog in staan. Wel kan met u besproken worden hoe u de tanden wilt hebben zoals de kleur, vorm en stand. ‘Nu eindelijk van het spleetje tussen de voortanden af? Of toch wel die ene scheve tand’. Bespreek samen met ons welk resultaat u verwacht . De pasvorm is bij deze prothese nooit optimaal, na het trekken slinkt de kaak en als na 3 maanden een voering in de binnenkant gemaakt mag worden krijgt u pas voor het eerst een goed zittende prothese.
 
 
 

Klikprothese

Door middel van implantaten kan een prothese vastgezet worden. In de onderkaak is meestal het minste houvast voor een kunstgebit. Na verloop van tijd wordt bij iedereen de kaak kleiner, bij de één wat sneller als bij de ander. Het gevolg is dat het gebit los gaat zitten. Het is mogelijk om dan 2 implantaten in de onderkaak te zetten waarop het gebit vastgeklikt kan worden.
 
Een implantaat wordt ook wel gezien als een kunstwortel. Er gaat een titanium schroef in het bot waarop een drukknop of steg bevestigd wordt. Een steg is een titanium hekje waar de prothese op steunt en vastklikt. Het implanteren (zetten van de implantaten) neemt ongeveer een halfuur in beslag en is veel minder belastend dan bijvoorbeeld het trekken van een natuurlijke kies of tand.  
Wanneer wij denken dat u implantaten nodig heeft verwijzen wij u door naar een implantoloog. De implantoloog bekijkt met behulp van een röntgenfoto of implantaten mogelijk zijn en doet de aanvraag bij de verzekeraar. De keuze tussen drukknoppen en een steg is per patiënt verschillend, wij kunnen u hier in onze praktijk over adviseren.
 
Als u echt niet kunt wennen aan een gebitsprothese is er nog de mogelijkheid om op meerdere implantaten een verschroefde prothese te maken. Deze manier wordt ook wel ‘all on 4’ genoemd of de ‘wrap around’ prothese. Deze is niet zelfstandig uit uw mond te halen en kan eigenlijk meer als een vaste brug worden gezien.
 
 
 

Frame prothese

Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft en er zijn geen mogelijkheden om bijvoorbeeld bruggen te maken op de plaats van de ontbrekende tanden of kiezen, dan kunnen we een frame maken. Een frame is een metalen plaatje dat afsteunt op de nog aanwezige tanden en kiezen. Doordat het van metaal (Vittalium) gemaakt is voelt het licht aan en is het veel sterker dan een kunststof plaatje. Door middel van haakjes om de natuurlijke tanden en/of kiezen blijft het stevig op zijn plaats zitten. Na kronen of bruggen is dit de meest gebruikte uitneembare oplossing. Van belang is dat de ankers niet te veel in het zicht komen en de kunsttanden en kiezen goed aansluiten bij de rest van het gebit. Om een frame natuurlijk te maken moet de tandtechnicus ervaren zijn. Wanneer er op korte termijn verwacht wordt dat er nog meer tanden en/of kiezen verloren gaan kan er beter gekeken worden naar een partiële prothese.

Een boven en/of onderprothese

We maken een nieuw kunstgebit wanneer een prothese versleten is of niet meer aangepast kan worden. Het voordeel van het vervangende gebit is dat uw kaken inmiddels gewend zijn aan de gebitsprothese en dat de vorm van de kaak meer vast ligt. Het grootste voordeel ten opzichte van de immediaat prothese is dat we nu een ‘pasfase’ kunnen doen. U kunt het gebit in de wasuitvoering in de mond zetten en zien hoe het staat. Door de was warm te maken kunnen we de tanden nog verzetten om te zien welke positie het best bij u past. U kunt op dat moment zelf meebeslissen over uw uiterlijk. Belangrijk is ook de beethoogte, de stand van uw kaken ten opzichte van elkaar. Bij een lage beet worden de wangen en lippen niet goed ondersteund en valt uw gezicht in of gaan de mondhoeken hangen. Naast uw uiterlijk letten wij ook goed op de technische punten. Wanneer uw kaak te laag wordt en er niet voldoende houvast meer is voor een prothese is een ‘klikgebit’ vaak nog wel een mogelijkheid.
 
 

Verschroefde prothese /All on 4 / All on 6

Hierbij wordt de prothese vastgezet, eigenlijk spreken we hier meer over een brug dan over een prothese. Er zijn 4 tot 6 implantaten nodig om de prothese af te steunen, deze steunt dus niet meer op het tandvlees. Het is beter te vergelijken met een brug zoals bij kroon- en brugwerk en is daarmee ook de duurste en meest luxe oplossing. Groot voordeel is dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat de prothese los komt of uit uw mond valt.
 
Wij bieden twee mogelijkheden:
1. De ‘wrap around’ is een titaniumframe op implantaten waar de prothese omheen gemaakt wordt. Het zit vast en is sterk maar heeft door het materiaal, composiettanden en kiezen en de roze kunststof, meer slijtage dan zijn tegenhanger de zirkonium brug.
 
2. De ‘zirkonium brug’, de hele brug wordt uit zirkonium gemaakt van een tandkleurig materiaal wat heel erg sterk is. Tegenwoordig worden hier ook de meesten kronen en bruggen van gemaakt. Bij deze optie wordt elke tand en kies individueel gemaakt en ingekleurd, dit lijkt het meest op natuurlijke tanden en kiezen en gaat beduidend langer mee dan de ‘wrap around’. Het langdurig resultaat bij deze mogelijkheid hangt sterk af van uw mondhygiëne. Doordat de brug niet uit de mond kan heeft u meer werk om met behulp van bijvoorbeeld ragers de overgang van implantaat naar de brug schoon te houden. Daarnaast is voor een optimaal onderhoud een regelmatige afspraak bij een mondhygiënist noodzakelijk. Een zirkonium brug is wel een uiterst mooie en langdurige oplossing voor uw mond.
 
 

Partiële prothese, ‘plaatje’

Bij een partiele prothese geldt in grote lijnen hetzelfde als bij de frame prothese. Bij een partiële prothese wordt alleen geen metalen basis gebruikt waardoor de prothese op uw tandvlees rust en tegen uw natuurlijke tanden en kiezen aan ligt. Dit kan last veroorzaken aan de eigen tanden en kiezen of het tandvlees. Wel is het een snelle oplossing en wordt het vaak gebruikt als er op korte termijn nog meer tanden en kiezen verloren dreigen te gaan. Het bijplaatsen van een tand of kies die later verloren gaat is hier goed mogelijk. Wanneer er ‘s ochtends een afdruk wordt gemaakt over het bestaande plaatje is deze diezelfde middag alweer klaar met een extra tand of kies. Wanneer het plaatje langer gebruikt gaat worden is er nog de mogelijkheid om met ankers (metalen haakjes) de houvast te vergroten.
 
 

Behandeling


Na het bekijken van verschillende mogelijkheden voor een prothese kunnen we een behandelplan opstellen. In iedere mond zijn er verschillende mogelijkheden. De keuzes zijn niet altijd eenvoudig en hangen van meerdere factoren af. Indien u nog eigen tanden en kiezen heeft wordt de keuze altijd in samenspraak met uw tandarts gemaakt. Wanneer u graag implantaten wilt of dat in samenspraak met ons voor u de beste oplossing lijkt, wordt u eerst naar de implantoloog verwezen om te kijken of dit mogelijk en haalbaar is. Maak een afspraak in onze praktijk om een behandelplan om maat te bespreken.