Waarom een gebitsprothese?
Vroeg of laat laten de natuurlijke tanden en kiezen ons in de steek. Zodra de wortels niet meer voldoende houvast hebben in het bot zullen er eigen tanden en kiezen verloren gaan. Meestal gaat dit geleidelijk en als het voor u niet meer mogelijk is het met een brug of een kroon op implantaat de verloren gegaande tand of kies te vervangen komt u bij een werkstuk wat uitneembaar is. Een gedeeltelijk gebit of ook wel plaatje genoemd. Bij een plaatje of frame went u eraan dat er een deel in uw mond is wat eruit kan, en dat het tandvlees afgedekt wordt door een laag kunststof. De acceptatie en gewenning om van natuurlijke tanden naar een gebit te gaan gaat hierdoor geleidelijk. Verder is het zo dat wanneer u nog wel het meeste van u eigen tanden en kiezen heeft maar de conditie daarvan te wensen overlaat, u in een keer naar een gebitsprothese toe kan gaan, de immediaat prothese.
De immediaat prothese
Hier wordt vooraf een prothese voor u gemaakt terwijl uw eigen tanden en kiezen nog in de mond zitten. U krijgt dus te maken met afdrukken maken en bespreken hoe het gebit er uit moet zien. De tanden zoals het nu staat of zoals het vroeger stond, omdat het tijdens het los gaan zitten van de tanden zo erg scheef is gaan staan. Met de stand, vorm en kleur van de tanden kunt u zelf mee beslissen om zo een gebit te maken waarvan u al tevreden bent over hoe u eruit gaat zien. Wat heel erg belangrijk is bij deze manier van een gebit maken is de acceptatie van het gebit. U gaat van uw natuurlijke tanden en kiezen naar een gebit. Een kunstgebit zit na het trekken nooit lekker. Omdat het vooraf gemaakt wordt moet er bedacht worden hoe u kaak eruit ziet na het trekken van de tanden en kiezen. De pasvorm is dus nooit ideaal. Na het trekken waarbij vaak al wat zwelling van het tandvlees op treed krijgt u dan in een keer een gebit in uw mond. Dit is een vollere mond dan u gewend bent en bij een boven prothese wordt u verhemelte helemaal afgedekt met een laag kunststof. Dit alles is op zijn minst erg wennen. U moet als ware weer opnieuw leren eten en ook het praten is de eerste dagen anders dan u gewend bent. Doordat de wortels van uw natuurlijke tanden en kiezen veel ruimte innemen in het bot ontstaan er na het trekken veel gaten in het bot. In de eerste drie maanden na het trekken zal het omliggende bot deze gaten opvullen maar zakt daardoor u bot overal wat in elkaar. Er ontstaat ruimte tussen de prothese en uw tandvlees. De prothese gaat hierdoor los zitten en wiebelen. Ongeveer zes weken na het trekken kan er al een tijdelijke laag in uw gebit worden aangebracht waardoor de pasvorm verbeterd. Ongeveer drie maanden na het trekken kan de prothese helemaal opnieuw opgevuld worden, op dat ogenblik krijgt u voor het eerst een prothese die maximaal zit. Zelfs dan ervaren een hoop mensen nog steeds een gebit als een los zittend voorwerp! Met een prothese bent u dus niet van alle klachten af. Als voorbeeld halen wij wel eens aan dat wanneer u een kunst been zou krijgen, u ook niet gelijk kunt hardlopen en zodra dit wel weer zou lukken het toch anders zou blijven dan met een eigen natuurlijk been.
Een natuurlijke prothese
Als u dan toch een prothese nodig heeft moet deze wel aan uw wensen voldoen. Zoals hier boven al beschreven is er genoeg keuzen in de vorm en kleur van de tanden. Bij een natuurlijk gebit is bijvoorbeeld de hoektand meestal een tint donkerder dan de rest van het gebit. Dit soort details kunnen we bij een gebit ook namaken. Een tand een beetje scheef of juist in een rechte lijn, belangrijk is dat u een gebit krijgt waar u tevreden mee bent en uw uiterlijk herkenbaar blijft. Het is dus belangrijk op details te letten. Naast de tanden en kiezen maak je ook een deel van het tandvlees na. In het tandvlees zie je vaak het contour van de wortel dit geeft wat welving in het tandvlees gedeelte van uw gebit. Maar ook de overgang van het tandvleesgedeelte naar de tanden is belangrijk. Wel glad dat er niet snel eten blijft plakken maar ook wel natuurlijk en niet tot de bovenkant van de tand roze er tussen in. Al met al moet het er dus natuurlijk uit zien met ruimte voor u eigen wensen en smaak. Het resultaat moet zijn dat het onopvallend is voor uw omgeving dat u een gebit heeft gekregen. Hooguit dat ze zeggen dat je tanden er weer mooier uitzien, maar dat betekend niet dat ze dan door hebben dat het een gebit is. Onopvallend mooi is niet voor niets ons motto!
Verschil in protheses
Ieder heeft dus zijn eigen smaak, maar er is ook verschil in de kennis en kunde van de personen die deze gebitten maken. De Nza heeft de tarieven van de behandeling redelijk vastgelegd. De manier voor de persoon die behandeld om meer geld te verdienen is door sneller te werken. Hierdoor is de kans op fouten weer groter. Verder is de keuze van materialen groot maar dat zijn ook de kwaliteit verschillen van die materialen. Onze behandelaren houden ruime tijden aan per afspraak en u komt gemiddeld voor een gebit zes keer in de praktijk. Soms krijgen we de vraag of de patiënt echt zo vaak moet komen, maar op deze manier wordt elke stap netjes en met zorg gedaan en is het eind resultaat voorspelbaar en goed. Aan tanden en kiezen voor een gebit kunnen wij per gebit voor 10 euro klaar zijn maar ook voor 80 euro. Wij kiezen voor de hoogste kwaliteit wat meestal ook de duurste is. Doordat de verzekeraars een vast bedrag per prothese betalen kiezen sommige tandartsen en laboratoriums voor meer winst door goedkopere materialen of zelfs werk uit het buitenland. Wij besteden veel tijd en aandacht aan de patiënt, gebruiken duurzame materialen en gaan voor een langdurige relatie met de patiënt zodat deze wanneer het gebit aan vervanging toe is vanzelf weer bij ons terug komt. En dat maakt het verschil!
Het blijft een prothese
Hoe mooi en natuurlijk we het gebit ook maken en hoe goed de pasvorm ook is, niet iedereen kan wennen aan een prothese. Iets wat uit kan, kan ook uit wanner u dat niet zou willen! Het is erg belangrijk om met een prothese te leren omgaan. De kaak vorm speelt erg mee met de houvast van de prothese. Maar iets wat bij veel protheses blijft terug komen is dat recht afhappen van etenswaren de prothese wil laten kantelen. Doordat er eigenlijk op dat moment aan de voortanden getrokken wordt. De vorm van uw kaak en de mate waarin het lukt om het bovengebit een vacuüm te geven in uw mond bepaalt of uw gebit blijft zitten. Het wordt dan ook aan geraden bij een gebit om meer richting de hoektanden af te happen en kleiner hapjes te nemen. Verder kan bij een kauw beweging met eten aan een kant tussen uw gebit ervoor zorgen dat het gebit wil kantelen. Dit is voor iedereen erg wennen en kan maanden duren voordat de acceptatie hiervan er is. Er zijn inmiddels manieren om dit te voorkomen en het gebit vaster te krijgen in uw mond. Dit is mogelijk met implantaten. Een soort kunstwortel in uw bot waar de prothese op vast kan klikken.
Verschillende mogelijkheden
Het eerste gebit wordt vaak gemaakt aan de hand van eigen tanden en kiezen die nog in de mond aanwezig zijn. Daarna volgt vaak het vervangend gebit dit mag bij een immediaat prothese meestal na een jaar omdat er toch zoveel veranderd in de mond. De vervangende prothese die dan gemaakt wordt dient wat de verzekeraar betreft tussen de 5 en 7 jaar mee te gaan. In de tussen tijd is het jaarlijks opvullen mogelijk om de pasvorm goed te houden. De kaak blijft slinken als de tanden en kiezen eruit zijn waardoor de prothese elke keer langzaam wat losser gaat zitten. Meestal is het aan te raden om een keer per jaar of twee jaar een vulling in uw prothese te laten maken. Wanneer op een gegeven moment uw kaak kleiner wordt is het steeds moeilijker om de prothese vast te laten zitten. Vaak wordt geuit dat de eerste prothese jaren goed zat en de nieuwe prothese al zo snel losser zit. Is in bijna alle gevallen het geval dat de kaak zo klein wordt dat er geen houvast meer is. Dan komen de implantaten in beeld, of eerder voor de mensen die al vanaf het begin voor deze zekerheid willen kiezen. Een implantaat is een kunstwortel van metaal die in uw bot geplaatst wordt. Hierop kan de prothese dan vast geklikt worden. Op een manier waarop u met wat kracht hem toch uit kan doen maar dit niet gebeurd onder het eten of praten. Hoeveel implantaten hiervoor nodig zijn hangt af van uw mond situatie. Wij kunnen hierover in onze praktijk altijd vrijblijvend advies geven. En voor de mensen die absoluut niet aan een prothese willen is er ook nog een mogelijkheid om een porseleinen brug op implantaten te maken. Voordeel dat het meer mond eigen voelt en langer meegaat dan de prothese, maar het kostenplaatje is dan ook heel anders. Ook hier kunnen wij u persoonlijk meer over vertellen of kijk onder ‘’mogelijkheden’’
Bekijk hier de verschillende mogelijkheden